In deze aflevering bespreek ik samen met Avi wat ondernemend gedrag is, waarom ondernemen zoveel voldoening geeft, en welke hulp je nodig hebt bij ondernemen. Kan iedereen ondernemer worden?

Welke fouten maken beginnende ondernemers vaak? En hoe zorg je ervoor dat jij niet deel uitmaakt van die 50% die na bloed, zweet, tranen en wellicht veel geld alsnog de handdoek in de ring gooit?

Bij de Lars de Rooy show geef ik jou samen met mijn gasten tips en ervaringen vanuit de praktijk, want we weten allemaal dat de praktijk vaak anders uitpakt dan de theorie.

In Nederland zijn er meer dan 2 miljoen geregistreerde ondernemers, dat betekent dat maar liefst 11,5% van Nederlanders de sprong hebben durven maken van loondienst naar ondernemerschap. Er wordt vaak gedacht dat je jong moet ondernemen, maar niets is minder waar. Je kunt op elk moment in jouw leven de stap maken.

De vraag is echter hoe je dit gaat aanpakken, en of je dit wel voor de juiste redenen doet. Ruim 50% stopt er binnen 5 jaar weer mee, hetzij omdat zij geen goed plan van aanpak hebben, of omdat ondernemend gedrag gewoon niet in hun aard zit.  

Of Luister naar de PODCAST versie:
https://larsderooy.com/podcast/the-lars-de-rooy-show-met-avi-ovadiah-s01a1/

Bekijk hier aflevering 2 met Rutger de Groot van Bconnect.

[00:00:00.270] – Lars de Rooy

Avi Welkom bij de show. Hoe is het?

[00:00:03.180] – Avi Ovadiah

Ja, goed. Ja, lekker gesport vanochtend. In deze donkere tijden moeten we juist fit blijven. Ik heb er zin in vandaag. Wordt weer een leuke dag.

[00:00:11.340] – Lars de Rooy

Mooi. Ik heb een filmpje van de man achter Corendon en die wil ik met je delen. Laten we even gaan kijken.

[00:01:53.050] – Lars de Rooy

Mijn vraag aan jou is: Waarom ben je een ondernemer geworden? En wat heeft dat je gebracht?

[00:01:58.690] – Avi Ovadiah

Ja, goeie vraag. Daar hebben we al raakvlakken met wat hij uitlegt in het filmpje, namelijk de dromen die je hebt als kind. Atily Uslu wilde voor z’n dertigste miljonair worden, ik wilde voor mijn vijfendertigste mijn eigen zaak hebben. Dat heb ik al vanaf kinds af aan. Ik kom uit een ondernemersgezin, ondernemersfamilie. En dat is gelukt. Op mijn vijfendertigste had ik mijn eigen onderneming, m’n holding en m’n eigen zaak en ging ik ondernemen.

[00:02:26.440] – Avi Ovadiah

Wat ik deed –  Ik zit in de verzekeringen, in de financiële adviezen en we doen verzekeringen voor bedrijven van klein tot heel groot. Lokaal maar internationaal ook mag ik zeggen en doen we met veel passie. Ik ben eigenlijk in de verzekering gerold als student. In het begin was het de koffie halen voor de baas en scannen en provisies boeken en dat soort zaken.

[00:02:53.080] – Avi Ovadiah

En verschillende werkgevers gehad en daardoor ook gezien hoe het moet, maar ook zeker hoe het niet moet. En zeker bij mijn laatste werkgever heb ik heel veel geleerd en ben ik heel trots dat ik daar heb mogen werken, maar ik zag ook hoe er met mensen werd omgegaan. En toen dacht ik: Dat moet ik anders doen. Klanten werden nummers en het persoonlijk contact, het verschil maken, dat is mijn droom en dat doe ik elke dag met heel veel passie.

[00:03:19.030] – Lars de Rooy

Dus als ik goed heb geluisterd, je wilde gewoon sowieso een eigen zaak hebben, en bij je laatste werkgever dacht jij “daar behandelen ze mensen wat anders dan dat ik t zou willen. Ik zou sowieso eigenlijk het anders willen doen.” En dat is eigenlijk de reden dat jij bent gestart in jouw eigen woorden.

[00:03:36.530] – Avi Ovadiah

Ja. Ik vind ook heel leuk om dingen te creëren, om dingen op te zetten. En als je in een bestaand bedrijf werkt, groot, zeg maar een corporate of iets, dan kan je niet dingen helemaal zelf creëren, dan doe je mee in een slipstream, in een bepaalde structuur. En ik ben iemand die graag dingen wil creëren. Een beetje zoals Atilay dat ook had, hij wilde iets creëren, die had zijn eigen dromen.

[00:03:59.350] – Avi Ovadiah

En dat had ik ook. En dat kan je het beste voor jezelf doen. En als het dan fout gaat kan je ook alleen jezelf de schuld geven. En dat is goed gegaan en in de doe ik met veel passie.

[00:04:08.900] – Lars de Rooy

Mooi, ik heb we weer een clipje voor je klaar staan. Laten we effe naar gaan kijken.

[00:05:19.450] – Lars de Rooy

Uh, dat is Jitse Groen van Thuisbezorgd.nl, hij deelt zijn overwinning. Ik ben benieuwd naar een zakelijke overwinning voor jou in de breedste zin van het woord.

[00:05:31.360] – Avi Ovadiah

Ja ook ik heb dit jaar weer een hele portefeuille mogen overnemen. Ook omdat we weer een groei hebben gehad, maar dat is niet eens mijn grootste overwinning. Bedoel je echt mijn grootste overwinning of mijn grootste overwinning van dit jaar? Nou, ik denk wel dat het een beetje hetzelfde idee is als wat er in het debat verteld is. Ik had een relatie die de zat veel in het buitenland.

En ik ben natuurlijk ook hier begonnen omdat ik hier woon en daardoor ook werk. Uh, maar dat was een bedrijf die ook in buitenland deed en ik kon het in Nederland niet kwijt. Het risico was te groot en ik had een relatie met een Londense partij, Engelse partijen, semi Amerikaanse partij en die konden op Lloyds in Londen zaken doen. We konden het risico niet kwijt in Nederland dus zijn we naar Londen gevlogen. Toen kon je nog makkelijk vliegen, dat was nog voor de Corona. Daar hebben we het risico ook kunnen plaatsen en daardoor hebben we een deel van de polis kunnen opzetten en verzekeren, dekking kunnen opzetten.

[00:06:25.540] – Avi Ovadiah

En dat is wel echt een overwinning, dat je eigenlijk constant denkt buiten je grenzen. Er zijn heel veel mensen die in hokjes denken. Ik denk juist dat de kunst is om verder te gaan dan de grens die in je hoofd hebt. Want in feite de wereld is zo groot, er zijn relatief geen grenzen. Als je maar over die grenzen heen wilt stappen en wil denken, een beetje zoals in het filmpje, hij is in Nederland geboren en daardoor is hij hier begonnen.

[00:06:47.120] – Avi Ovadiah

Maar ik denk groter. Dat is niet alleen maar groter qua geld, maar ook grotere mogelijkheden en contacten. Ja, en dat is denk ik heel belangrijk. Zeker in mijn vak is relaties met mensen heel belangrijk. Het is een kleine wereld in de verzekeringen, je moet zorgen dat je goed met je relatie omgaat. Zorg dat je verder kijkt en dat je altijd positief bent.

[00:07:06.920] – Lars de Rooy

Ja, dus voor jou is het dus gewoon jezelf niet afremmen, altijd denken en kijken hoe het wel kan.

[00:07:12.890] – Avi Ovadiah

Ja, kijken hoe het wel kan. Nee is geen optie. Nee is namelijk een toekomstige ja. En dat is het mooie van werken. Ik krijg al heel vaak nee te horen in mijn leven en als ik alle nee’s voor lief had genomen had ik een heel andere persoon geweest en ik denk juist dat is ook een tip naar andere mensen zorgen dat niet altijd nee nee is, maar maak dat een ja in de toekomst.

[00:07:33.230] – Avi Ovadiah

En zorg dat je daar een bepaalde weg in vindt om er toch een ja van te maken. Want uiteindelijk is alles mogelijk, als je maar wil. 

[00:07:40.640] – Lars de Rooy

Ik ga je tien korte stellingen geven en dan kan je alleen ja of nee zeggen. Dan wordt moeilijk. Maar probeer alleen ja of nee op te zeggen.

[00:08:27.650] – Avi Ovadiah

Kan iedereen een ondernemer zijn? Nee. Geloof je dat succes maakbaar is? Ja. Is goed personeel schaars? Ja. Geeft veel en hard werken als resultaat groei. Ja. Is ondernemen stressvol? Nee. Is een mooie auto rijden belangrijk voor je? Nee.

Geloof je dat succes bepaald wordt door met wie je omgaat? Ja. Ben je het ondernemen wel eens zat? Nee.

Is ondernemen voor jou bijna hetzelfde als een kind opvoeden? Ja. En de laatste zou je ooit weer voor een baas kunnen werken? Nee.

[00:08:46.820] – Avi Ovadiah

Één van de grootste missers die ik heb gedaan is dat ik met mensen zaken heb gedaan waarvan mijn onderbuikgevoel van tevoren al zei: Die mensen gaan je niet blij maken.

[00:08:58.040] – Lars de Rooy

Ik heb weer een volgende dingetje voor je klaarstaan voor een instartje. Dat is van John de Mol en het gaat over Sport 7 en John.

[00:10:45.310] – Lars de Rooy

Dat brengt mij direct bij de volgende vraag. Heb je wel eens een zakelijke misser gehad? En zo ja, als je die gehad hebt, wat heb je daar mogelijk van geleerd?

[00:10:55.690] – Avi Ovadiah

Ja zeker, ik heb verschillende missers gehad maar misser is zo negatief. En ik denk juist, natuurlijk als het niet goed gaat is het ook negatief, maar ik denk wel dat de kunst is – en dat zie je ook bij John de Mol –  hij heeft er heel veel van geleerd. Ik denk juist dat maakt iemand ook sterk. En daarmee kan je nog meer groei creëren, ieder op zijn eigen manier.

[00:11:21.640] – Avi Ovadiah

Maar doordat dingen niet lekker liepen of anders liepen dan je had verwacht, of zoals hij heeft ervaren dat er politieke spellen werden gespeeld en in Mol’s netwerk wat tegenkomt. Ook in mijn werk, maar ook privé maak je mee dat je kringen bepaalde druk uitoefenden. Dat is juist de kunst omdat daarvan te leren en het om te buigen naar iets positiefs en daardoor juist harder te groeien. En ik denk als je wil ondernemen dan is dat de manier voor succes.

[00:11:49.990] – Avi Ovadiah

Voor succes moet je heel vaak dingen proberen daar van leren, waarom dat niet lukt en daardoor juist weer dat ding op te pakken. Dat is denk ik ook het leukste vind ik zelf om dingen uit te proberen. En de ene keer werkt het heel goed en een andere keer werkt het niet. En waarom werkt dat niet? Dat moet je reflecteren op jezelf. OK, wat heb ik anders kunnen doen? Wat kan ik voor de toekomst beter doen? En daar moet je iets van leren en daardoor juist weer beter worden in wat je doet. En ik denk één van de grootste missers die ik heb gedaan is dat ik met mensen zaken heb gedaan waarvan mijn onderbuikgevoel van tevoren al zei

[00:12:25.480] – Avi Ovadiah

Die mensen gaan je niet blij maken. Qua zaken doen, kwa manier van denken, qua match en bepaalde relatie dingen. En dan denk je nou dat gaat het toch niet worden, en dan ga je toch omdat je graag wil. Ga je daar tijd in stoppen, dan ga je hardlopen eigenlijk. En dan denk je eigenlijk ja, het werkt niet. En dan duurt dat, ik wil ook niet nee zeggen en je wil ook niet daar op aan toe geven, waardoor je eigenlijk te laat nee zegt en waardoor dat niet goed loopt.

[00:12:55.210] – Avi Ovadiah

En dan moet je uiteindelijk weer gaan bijsturen. En ik denk dat de les daarvan is dat je ook sneller nee moet zeggen als ondernemer he. En je stelde net korte vragen waar ik ja of nee op moest zeggen, en een van die vragen ging over stress. Hoe krijg je als ondernemer minder stress? Door vaker nee te zeggen, om te dicht bij jezelf te blijven en je gevoel hebt dat bijvoorbeeld een klant of een partner of een andere leverancier niet bij je past omdat die eigenlijk in jouw gevoel niet lekker ligt.

[00:13:22.960] – Avi Ovadiah

Kan je beter van te voren zeggen nou, doe maar niet even goeie vrienden, maar dat je daar toch mee in zee gaat en denkt ja, dat is gewoon een foute beslissing geweest. Ik denk dat is wel de les die je als ondernemer, die ik ook andere of jonge ondernemers, kan meegeven is blijf dicht bij jezelf. Zorg dat je vaker nee zegt tegen een bepaalde klant of tegen een bepaalde leverancier, of eventueel een compagnon of partner of andere dingen.

[00:13:45.580] – Avi Ovadiah

Maar zorg dat je dichtbij zelf blijft en goed je best doen.

[00:13:50.020] – Lars de Rooy

En dat zijn dan een soort van rode vlaggen die je dan aan ziet komen. En je ben natuurlijk al een tijdje aan het ondernemen. Heb je dat steeds sneller in de gaten?

[00:13:57.460] – Avi Ovadiah

Ja, ik denk dat je wel steeds sneller voelt waar je zo blij van wordt en waar je zelf je senang bij voelt om het zo maar te zeggen en waar je energie van krijgt. En je leert steeds maar jezelf kennen en je weet waar je nu veel fouten gemaakt, dus je weet ook waarom je die fouten hebt gemaakt en je weet waar de feedback is die je hebt meegekregen over bepaalde zaken dat je daar op moet letten. Heb je dus te horen gekregen dat je niet zo goed in administratie bent, zorg dat je die administratie uitbesteed of dat je een team mensen om je heen creëert die daar goed in zijn.

[00:14:27.520] – Avi Ovadiah

Je kon niet voor alle vakken op school altijd een 10 halen. Nee, op sommige had je maar een zes. Dat werd dan hooguit een zeven, maar in sommige had je 8,5 en dat moest je weer een 10 proberen te maken. Zorg dat je focus goed beet hebt, daar hard op gaat en de andere zaken die er omheen hebt -zoals administratie – dat je een goeie accountant hebt, goeie advocaten om je heen, zorg dat je goeie mensen om je heen creëert zodat jij heel goed kan zijn. Een voorbeeld is Atilya in jouw ding.

[00:14:51.970] – Avi Ovadiah

Ik weet zeker, en toevallig mag ik dat, zeggen, hij heeft een hele goeie advocaat om zich heen, het zijn mensen die ik goed ken. Laat ik het zo zeggen. En dat geeft hem de mogelijkheid om nog meer te ondernemen, want hij vertrouwt mensen en ook wel eens niet. Heeft een gezond wantrouwen. Maar door goede mensen om je heen te verzamelen kan je heel ver komen.

[00:15:12.100] – Avi Ovadiah

Je kan niet alles in je eentje doen en dat is denk ik wel de les die ik aan andere ondernemers wil meegeven. Zorg dat je altijd leert van je fouten. Zorg je altijd blijft durven, maar dat je ook goede mensen om je heen verzameld die bij je passen en waar je mee kan door bouwen.

[00:15:27.500] – Lars de Rooy

Mooi antwoord. Ik heb een clip van Pieter Zwart van Coolblue. Hij staat ergens op een conferentie.

[00:16:37.150] – Lars de Rooy

Later vertelt hij dat zijn geheim met die wasmachines eigenlijk de hele klant beleving is. Dus als je wasmachine kapot is, dan wil je dat niet dan vervangen wordt maar op een tijdstip dat jij wil en dat die mensen dan ook je oude wasmachine mee terug nemen. En hij zegt dat is het geheim voor mijn onderneming, de klantbeleving. Ja, en die heb jij natuurlijk ook, een goedlopend bedrijf en daar ben ik heel erg benieuwd naar. Wat is jouw geheim?

[00:17:01.450] – Lars de Rooy

Of waar denk jij dat jij gewoon goed in bent?

[00:17:03.760] – Avi Ovadiah

Nou ja, goeie vraag. Ik heb elke week ook een netwerk bijeenkomst waarbij ik het eigenlijk altijd over ons onderscheidingsvermogen heb. Als jij belt naar kantoor is niet van beste Lars, mag ik jouw postcode en huisnummer. Wat is de geboortedatum van jou en van je schoonmoeder, zoals je bij heel veel grote organisaties hebt, nee bij ons is het

[00:17:25.870] – Avi Ovadiah

Hey Lars, hoe is het met je? Hoe gaat het met de kinderen? Hoe gaat het nu in die Corona tijd met thuisonderwijs? Loopt het een beetje? Hoe trek jij dat? Het persoonlijk gevoel. En dat is iets wat ik ook aan mijn medewerkers wil geven. Zorg dat je altijd je verbinding maakt met mensen. Pieter in het voorbeeld dat je net noemt, die heeft de verbinding gemaakt. Wat vindt een klant belangrijk in die klantbeleving? de Customer Journey, en dat is ook wat wij willen doen in ons vak.

[00:17:46.960] – Avi Ovadiah

En dan op een klein niveau van zorg dat je altijd de verbinding maakt met mensen. Als mensen naar de zaak bellen neem je op en probeer je toch het contact te zoeken. Dat mensen zich gehoord voelen en dat is eigenlijk de kunst. Ik denk daarmee onderscheiden we ons. Daarom zijn we in een aantal jaar enorm gegroeid van nul klanten naar een inmiddels tweeduizend klanten. En dat is gewoon heel gaaf om mee te maken dat ook de mensen om me heen dat gevoel hebben van hé, we maken die verbinding met mensen.

[00:18:11.950] – Avi Ovadiah

Ja en dat is denk ik een enorme olievlek die je creëert. De klant beleving, het gevoel geven, persoonlijk contact. En juist in deze tijd waar eigenlijk heel veel verzekeraars en financiële dienstverleners… Ja, dat is eigenlijk Click & Call, dat is alleen maar je geboortedatum, je postcode, huisnummer, verificatie code als je al iemand aan de lijn krijgt. Ja en daarmee kunnen we ons heel goed onderscheiden momenteel.

[00:18:33.880] – Avi Ovadiah

Om antwoord te geven op je vraag, Zorg je dat je weet wat je klanten belangrijk vinden, dat je verbinding maakt en dat je dat goed uitvoert en gewoon aandacht geeft. [Lars de Rooy] Ja ja, mooi. Dan heb ik een paar ander vraagjes voor je, en dat is je favorieten. Dus ik ga een aantal dingen vragen en dan kan je gewoon in je eigen tijd gewoon vertellen wat je daar zo goed aan vindt.

[00:19:03.880] – Avi Ovadiah

We beginnen even met wat is je favoriete film? Godfather.

[00:19:08.400] – Avi Ovadiah

Gewoon omdat ik dat als kind met mijn vader kijk of thuis keek. En ik heb het inmiddels denk ik wel een keer of dertig gezien en kan hem dromen. En je kan er heel veel van leren. Old Boys Network wat net al werd genoemd in een van jouw filmpjes komt daarin voor. Hoe ga je mee om? En ik zeg niet dat je maar je kan ervan leren hoe je met mensen omgaat, met familie omgaat,met relaties. En soms moet je gewoon hard werken en visie hebben om het uit te voeren.

[00:19:35.590] – Avi Ovadiah

Dat.

[00:19:36.430] – Lars de Rooy

En dat had de Godfather.

[00:19:39.700] – Lars de Rooy

Wat is je favoriete boek?

[00:19:41.530] – Avi Ovadiah

De aanslag van Harry Mulisch. En waarom? Mooi verhaal. En dingen zoals verraad, oorlog is altijd wel iets… zulke… Ja, vind ik een mooi boek.

[00:19:52.570] – Lars de Rooy

Ja, maar OK, het is een mooi verhaal maar heb je er iets uit vastgehouden zeg maar. Ik heb bijvoorbeeld ook al boeken gelezen over de oorlog en er is me altijd iets van bijgebleven. Heeft dat boek voor jou ook iets dat je echt van ja daarom vond ik het een goed boek of daarom is het een goed boek?

[00:20:09.490] – Avi Ovadiah

Ja, dat het heeft te maken 2e Wereldoorlog. Dat heeft te maken met waar we nog steeds van kunnen leren elke dag. Dat heeft te maken met een stuk vertrouwen wat mensen hebben, die je denkt te hebben. Uiteindelijk valt het tegen. Harry Mulisch heeft dat heel goed geschreven. En daarom staat het nog steeds zo goed bij. Er zijn verschillende boeken die ik heb gelezen.

[00:20:31.750] – Avi Ovadiah

Maar hij is me altijd bijgebleven.

[00:20:35.590] – Lars de Rooy

Heb je een favoriet bedrijf of merk waar je inspiratie uit haalt?

[00:20:42.850] – Avi Ovadiah

Nou ik vind Nike altijd wel een heel mooi merk en met name de slogan Just do it. Want ik denk, dat is ook de les van vandaag, als je wil ondernemen: Gewoon doen. Het is niet heel ingewikkeld, Just do it. Atilay had een shoarmazaak, een kebabzaak. Hij dacht ja, wat ga ik doen? Nou, groenteboeren, vind ik te koud, accountant vond hij te saai, nou dan ga ik maar in de reiswereld ondernemen.

[00:21:04.330] – Avi Ovadiah

Just do it, hij heeft het gedaan en kijk wat ie heeft gedaan met Corendon is gewoon just do it, en uiteindelijk vallen en opstaan. Maar door te doen kom je al heel ver en dat vind ik wel mooi voor Nike en hun slogan just do it en dat doen ze heel goed. Mooi. Krijg ik op een gegeven moment een schade melding binnen dat een relatie van mij, die zit in de in de bouw, en die werd er aansprakelijk gesteld, er kwam echt een behoorlijke boze brief binnen dat er Thomas Berger cdtjes.

[00:21:32.270] – Avi Ovadiah

Over de hele snelweg zijn gegaan…

[00:21:34.310] – Lars de Rooy

Wat is je favoriete drankje? T Ligt aan de gelegenheid. Ja, maar als je toch echt favoriet moet noemen is Blanc de Blancs van Ruinart een hele goeie champagne op sommige momenten, maar ik kan van een glaasje water ook enorm genieten.

[00:21:50.600] – Lars de Rooy

Maar dat is gewoon lekker.

[00:21:52.520] – Avi Ovadiah

Een glaasje water vind ik lekker.

[00:21:54.070] – Lars de Rooy

Ja ja, Nee die champagne.

[00:21:58.100] – Avi Ovadiah

Als ik dan toch stout ben, dan is een glas champagne zeker lekker op sommige momenten.

[00:22:02.450] – Lars de Rooy

Ja, wat is je favoriete restaurant? Ik denk toch thuis? Thuis? Ja. Wat maak je dan?

[00:22:12.530] – Avi Ovadiah

Nou ja, ik vind de vrijdagavond is altijd een hele belangrijke avond en eet ik toch eigenlijk altijd het lekkerst. En ja, kan geen restaurant tegenop. Ook al hebben ze 3 sterren of twee sterren, ik eet altijd thuis toch het lekkerst. Dat is wel mooi. Wat is je favoriete sport?

[00:22:30.890] – Avi Ovadiah

Ja, ik vind heel veel sporten leuk maar zoals je weet hebben we onze eigen sportvereniging, The Socials. Ik doe daar aan Functioneel Trainen en dat is heel gaaf.

[00:22:41.630] – Lars de Rooy

Maar waarom vind je dat gaaf. Want waarom ben je daar ooit mee begonnen?

[00:22:44.240] – Avi Ovadiah

Omdat het eigenlijk een manier van leven is. Er zit alles bij, hardlopen wat ik heel leuk vind, ik heb verscheidene marathons gelopen. Er zitten charme bij in sommige workouts. Als je kijkt naar dat we in de zomer zwemmen, buiten in de duinen, er zit krachttraining bij wat ik heel leuk vind en het stukje mobiliteit wat gewoon goed voor mijn rug is omdat ik wel een zittend beroep heb.

[00:23:04.670] – Avi Ovadiah

Dat vind ik wel leuk om functioneel te trainen.

[00:23:06.890] – Lars de Rooy

En ik vind mensen leuk. En hoe wij sport dat is altijd met mensen de verbinding maken. Wat ik ook met mijn klanten heb is ook met mijn mede sporters. Ja, en daarmee, je geeft me heel veel plezier. Een lach op mijn gezicht.

[00:23:21.320] – Lars de Rooy

Ja het is een leuke club, dat kan ik beamen. En de laatste: Wat is je favoriete vakantieland?

[00:23:28.520] – Avi Ovadiah

Mijn favoriete vakantie is toch Israël. Ik mis het, door de Corona ben ik er nu bijna 2 jaar niet geweest. Maar het eten, de geur, de mensen. Ja dat maakt me blij.

[00:23:41.630] – Lars de Rooy

En wat doe je daar bijvoorbeeld dan als je daar bent? Heb je een gewoonte? Eten. Eten?

[00:23:45.890] – Avi Ovadiah

Ja ja, Nederland is een fantastisch mooi land en ik ben gek op Nederland, ik ben echt een gelukkige Hollander. Maar eten is echt heel slecht.

[00:23:54.340] – Avi Ovadiah

Het is niet voor niks dat er heel veel Hollandse huizen Ottolenghi ligt. Ja klopt. En ja, hij snapt het omdat hij brengt toch een stukje Israël naar Nederland. Ja en gelukkig kan ik het thuis zelf ook regelmatig eten. Maar ik mis de geur van als ik naar Tel Aviv ga of naar Israël ga. Ik hoop dat ik snel weer mag.

[00:24:19.610] – Avi Ovadiah

Ja, het kan wel eventjes duren.

[00:24:21.020] – Lars de Rooy

Ik heb hier een foto van een bijzonder bedrijf. Dat bedrijf heeft een bus gemaakt voor als je een hangover hebt. Dus dan kan je, stel, we hebben een feestje, zijn zat. Ik heb ook wel eens een hangover gehad dus ik weet het gevoel.

[00:24:44.120] – Lars de Rooy

Ja en dan kan je in deze bus. Nou is dit een heel gek bedrijfsidee en er gebeuren best wel veel gekke dingen tijdens het ondernemerschap en mijn vraag is aan jou: Heb jij wel echt iets geks meegemaakt? Tijdens het ondernemerschap?

[00:24:58.430] – Avi Ovadiah

Ja, ik heb wel eens iets geks meegemaakt tijdens het ondernemerschap. Ja ja, een van de dingen die ik heb meegemaakt: Met volle overtuiging staan wij onze relaties bij. En een keertje hadden we, je kent natuurlijk wel Thomas Berge die zanger met die blonde haren, en kregen wij een schademelding binnen dat een relatie van mij, die zat in de bouw…

[00:25:27.080] – Avi Ovadiah

En die werd er aansprakelijk gesteld. Er kwam echt een behoorlijk boze brief binnen dat er Thomas Berger Cd-rommetjes over de hele snelweg zijn gegaan en die vlogen op allemaal auto’s. Nou dus ik bel de klant op. Ik zeg hoe zit het nou? Zegt Ja doe eens normaal. We zijn gewoon een bouwbedrijf en we hebben helemaal geen Thomas Berge fans bij ons werken, we zijn gewoon bouwvakkers.

[00:25:50.200] – Avi Ovadiah

Dus ik zeg meteen ok, dank je wel. Waarschijnlijk is er iemand die jullie in de zeik neemt dan dus ik naar de tegenpartij gegaan. Wat jullie nu doen met me klanten kan echt niet hem zomaar verdenken van dit soort Thomas Berge… Het zijn gewoon nette bouwvakkers. Ja ja, toen kwamen de beelden binnen. Toen zag je dus de aanhanger met de vuilniszakken vol met Thomas Berge…

[00:26:13.130] – Avi Ovadiah

Cd-rommetjes die over de hele snelweg vlogen en echt wel diverse auto’s beschadigd hebben.

[00:26:20.380] – Avi Ovadiah

Ja, ik stond wel een klein beetje voor paal, maar ik was met mijn volle overtuiging en eigenlijk in een soort waas. Ja, want als mijn klant zegt dat is niet zo, dan ga ik daar van uit dat dat zo is, want ik ben wel aan het knokken voor mijn klant. Ja, maar t blijkt toch uiteindelijk echt zo te zijn geweest en de hele snelweg lag vol met Thomas Berge cd’s. En dat is een behoorlijke hoge claim die we uiteindelijk hebben moeten oplossen.

[00:26:42.830] – Avi Ovadiah

Het is ook goed gekomen. Ja maar ja, we hebben wel eens gekke schades. Dat iemand moest uitwijken voor een cavia. Dat soort verhalen.

[00:26:58.640] – Avi Ovadiah

Ik heb wel eens wat. We krijgen wat rare dingen binnen op ons kantoor, maar het is ook wel leuk. Het is gaaf om het verschil te maken.

[00:27:08.590] – Lars de Rooy

Nou je hebt nu gewoon echt heel veel kennis met ons gedeeld. En de laatste vraag is gewoon, je bent nu een tijdje aan het ondernemen en ik vind het gewoon belangrijk wat heb je geleerd? Iets dat echt heel erg belangrijk voor je is?

[00:27:27.510] – Avi Ovadiah

Ja het belangrijkste wat ik heb geleerd is eigenlijk als je mensen spreekt zeggen ze, ja maar je hebt niet veel geld of je hebt mooie auto’s of je hebt dit of je hebt dat. Uiteindelijk denk ik… Geld is niet… als je echt leuk wil onderneming gaat het niet alleen om geld. Geld is een gevolg van gewoon hard werken, je best doen en zorg dat je dat je doet waar je goed in bent. Geld is daar een gevolg van.

[00:27:50.940] – Avi Ovadiah

Wat ik wil meegeven aan mensen is zorg dat je je passie naleeft, dat je dichtbij jezelf blijft, dat je mensen om je heen verzameld die je blij maken. En dan is uiteindelijk ook het geld of het succes of hoe je het ook wil noemen is een gevolg van dat. En mensen moeten niet vergeten dat, je kan maar één biefstuk per dag eten. En uiteindelijk is het dus gewoon blijf normaal, blijf jezelf, blijf lief voor anderen en zorg dat je altijd de verbinding houdt met je met je omgeving.

[00:28:17.130] – Avi Ovadiah

Maar dat is denk ik de kunst om gewoon jezelf blij te houden.

[00:28:21.000] – Lars de Rooy

Want deed je dat in het begin van ondernemerschap nog niet? Jezelf zijn?

[00:28:24.810] – Avi Ovadiah

Ja, je bent uiteindelijk ook op een zoektocht naar jezelf. Wie ben je nou eigenlijk? Wat maak je nou blij? Dat pak wat je aan doet, voel je je daar wel lekker in? Of is het misschien juist die coltrui die je op dat moment lekker laat voelen? Of het zwarte T-shirtje wat je lekker blij laat voelen? Uiteindelijk is dat denk ik wel een zoektocht naar jezelf, van hoe kan je die optimale setting zetten, zodat je elke dag weer kan presteren en elke dag je doelen kan behalen?

[00:28:49.470] – Avi Ovadiah

En uiteindelijk, denk ik ook, is het de kunst om elke dag met een lach wakker te worden en gewoon ook met een lach te gaan slapen. En zorg dat je in die uren van de dag hard werkt. Je lichaam goed verzorgt,  je omgeving verzorgt, jezelf goed verzorgt en je mensen om je heen verzorgt. En dat is denk ik de sleutel voor succes.

[00:29:08.520] – Lars de Rooy

Ja, ok, dus blijf dicht bij jezelf en verzamel gewoon een goed team om je heen. Dat heb je eigenlijk ontdekt in die reis van je ondernemerschap, zeg maar. En dat is heel belangrijk. En hoe krijg je een goed team om je heen is door ook te geven, je kan niet alleen maar nemen.

[00:29:25.590] – Lars de Rooy

Bekijk hier aflevering 2 met Rutger de Groot van Bconnect.

Lars de Rooy show met Rutger de Groot Bconnect S01A02
Lars de Rooy show met Rutger de Groot Bconnect S01A02